0299-473 656 paulbode@planet.nl

Elek. Ontharen

ELEKTRISCH ONTHAREN

Overbeharing is een verschijnsel dat niet alleen vaak praktische, maar ook emotionele problemen met zich meebrengt. Het herhaaldelijk verwijderen van haren met pincet of ander materiaal, of het vermijden van lichamelijk contact, zijn niet de meest aantrekkelijke oplossingen om overbeharing voor de buitenwereld te verbergen.

Heeft u last van ontsierende, stugge haargroei in uw gezicht of elders op uw lichaam, dan raden wij u aan om verder te lezen.

SOORTEN;

Men kan twee soorten overbeharing onderscheiden:

HYPERTICHOSE:

Teveel haargroei, maar wel volgens het vrouwelijk beharingspatroon (vermeerdering van de donsharen) of teveel haargroei op plaatsen waar donshaar voorkomt (b.v. de armen)

HIRSUTISME:

Teveel haargroei, maar dan volgens het mannelijk beharingspatroon (baard en/of snor).

OORZAKEN:

De meest voorkomende oorzaken van overbeharing zijn erfelijke aanleg of storingen in het hormonale systeem. Dat laatste kan ontstaan door verandering van de hormoonspiegel in de puberteit, na een zwangerschap of in de overgang.

Ook bij het gebruik van medicijnen kan overbeharing optreden. Het gebruik van bepaalde anticonceptiemiddelen b.v. kan de gevoeligheid voor het androgeen (mannelijk geslachtshormoon) doen verhogen. Overbeharing kan ook een gevolg zijn van bepaalde ziektebeelden.

BEHANDELMETHODEN

Voor vrijwel iedere vorm van overbeharing is een oplossing. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen behandelingen met een tijdelijk effect en behandelingen met een definitief effect.

Harsen, epileren met een pincet, het gebruik van een ontharingscreme, schuurplaatjes, ladyshave of scheermes bieden een tijdelijke oplossing. Een methode die in vrijwel alle gevallen definitief afrekent met overtollige haargroei is het elektrisch ontharen.

WAT IS ELEKTRISCH ONTHAREN?

Een dun en steriel wegwerp-naaldje wordt langs de haarschacht in de huid geschoven, een stroomstootje vernietigt de haarfollikel (dat is het haarzakje waarin de haar groeit) en de omgeving waardoor voedingsstoffen het haar niet meer via het bloed kunnen bereiken. De haargroei is gestopt.

BEHANDELPERIODE;

Totdat het totale gebied is onthaard, zult u regelmatig een behandeling moeten ondergaan. De periode varieert van enkele maanden tot soms wel 1 of 2 jaar. De hoeveelheid haren, de tijdsduur van een behandeling en het aantal jaren dat de overbeharing al aanwezig is, zijn bepalend voor de behandeltijd. De periode tussen twee behandelingen wordt echter steeds groter.

Wanneer de overtollige haargroei een gevolg is van een verstoring van het hormonale evenwicht, kan het weer toenemen. Dit betekend dat de aanwezige donsharen langzaam dikker en donkerder zullen worden. Deze donsharen kunt u met een korte behandeling enkele malen per jaar laten verwijderen.

TUSSENTIJDS;

Natuurlijk wilt u er in de periode tussen twee behandelingen ook goed verzorgd uitzien . Het is aan te raden om de nog resterende haren er tussentijds niet uit te trekken, maar af te knippen. Zo kan het verloop van de definitieve elektrische ontharing beter worden gevolgd.

KOSTEN;

Bij ernstige gevallen van overbeharing kunnen de kosten van de behandeling op indicatie van de behandelend geneesheer door de zorgverzekeraar geheel of gedeeltelijk worden vergoed.